Verander je kijk op je lichaam

Gisteren stelde ik op Facebook de vraag: wat vind je lelijk aan je lichaam? Best een confronterende vraag misschien. Liever staan we daar niet bij stil. We pakken het ‘probleem’ aan met een dieet, misschien zelfs een operatie. We verhullen het met kleding, make-up, proberen het te ontlopen of elke andere strategie die je maar kunt bedenken. 

Dat geeft verlichting en soms ook een oplossing, maar meestal is daarmee het onderliggende gevoel niet verdwenen. Dat blijft sluimeren, ergens is er dat geloof dat er iets niet goed aan je is. En dat heeft effect op hoe we in het leven staan, op ons gevoel van geluk. Net als in de proef van IKEA met de twee planten. De één kreeg alleen nare dingen naar zich toe en groeide en glansde veel minder dan de plant die alleen complimentjes kreeg. Stel je voor dat je die “niet-goed-genoeg” gedachten zou kunnen ombuigen; hoe zou je leven er dan uitzien?

“Jij hebt kikkervoeten!” 11 was ik en na een lange buitenrit konden eindelijk die warme paardrijlaarzen uit. Een herinnering die ik niet snel zal vergeten, want zo had ik nog nooit naar mijn voeten gekeken. Vanaf dat moment waren ze dus lelijk. Daarmee begon ook mijn strategie om mijn voeten te verbergen en droeg ik bijvoorbeeld geen open schoenen meer. 

Een, op het oog onschuldig grapje, zorgde voor een verandering in mij en in mijn kijk op mijn lichaam. Ik begon er naar te handelen en zo was een beperkende gedachte over mezelf geboren. Zo hebben we allemaal onze oordelen en verhalen over onszelf die ons dagelijks leven, meestal onbewust, beïnvloeden. We geloven dat ons lichaam het probleem is en dat daar de oplossing ligt, maar veelal is de oorsprong te vinden in dit soort herinneringen.

TipAls je nu opnieuw kijkt naar je lichaam en dat wat je niet mooi vindt, kun je dan terughalen waar dat beeld is ontstaan? Welk verhaal is ermee verbonden en wat ben je door dit verhaal gaan geloven over jezelf? Schrijf het op, gooi het papier weg, deel je inzichten, doorbreek het patroon.

Natuurlijk is daarmee niet meteen alles opgelost. Maar dit is wel een eerste stap om de relatie met jezelf en je lichaam te verbeteren. Door inzicht te krijgen in alle onbewuste, beperkende patronen in jezelf, ga je zien wanneer ze de kop weer opsteken. Zo hebben ze steeds minder vat op je.

Maar wat als je juist meer angst, verdriet, wanhoop, etc. voelt? 

Vraag dan om hulp. Sommige patronen zijn heel moeilijk om alleen te doorbreken en gelukkig hoeft dat ook niet! Vraag iemand die je vertrouwd om je te helpen. Of neem vrijblijvend contact met mij op dan kijken we samen wat een passende volgende stap voor je is.

Veel succes en een hartelijke groet,

Monique

© 2017 - 2024 Estrella | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel